Wykorzystanie w diecie mleka ryżowego

Dostępne na rynku mleka ryżowo-kokosowe stanowią doskonały zamiennik dla tradycyjnego mleka krowiego oraz produktów sojowych. Sprawdzają się w diecie zarówno wegan, wegetarian, osób uczulonych na laktozę albo gluten. Ma delikatny smak i aromat kokosa, który może przekonać nawet największych zwolenników mleka krowiego. Zaletą są również walory zdrowotne, a nawet lecznicze. Dlatego warto sięgnąć po ten napój, gdy zależy nam na zdrowej diecie.

Jakie właściwości ma mleko ryżowo-kokosowe?

mleko ryżowe kokosoweZarówno ryż, jak i kokos dostarczają wielu cennych substancji odżywczych, a także w sposób korzystny wpływają na zdrowie czy samopoczucie. Ryż jest cennym źródłem witaminy E oraz B6. Witamina E działa odmładzająco, zwalcza wolne rodniki, natomiast witamina B6 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, wpływa na odporność organizmu, reguluje poziom ciśnienia krwi, a także odpowiada za prawidłowe działanie mięśni i serca. Warto zdecydować się na wysokiej jakości mleko ryżowe kokosowe. Dodatkowo ryż dostarcza cennych pierwiastków, na przykład magnes, fosfor, selen czy żelazo. Jest to także dobre źródło dobroczynnego błonnika. W mleku ryżowym możemy znaleźć także kwas p-aminobenzoesowy, który chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych. Jest to także przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Ponadto mleko ryżowe pozwala na wzmocnienie organizmu, poprawia trawienie i podnosi poziom odporności. Wspomaga również produkcję prawidłowej flory bakteryjnej, dzięki czemu niweluje wzdęcia i zaparcia. Uzupełnienie o dodatek kokosa zwiększa wartość odżywczą mleka ryżowego. Kokos bowiem ma cenne właściwości zdrowotne, zawiera magnez, potas, kwas foliowy czy błonnik. Ma również nienasycone kwasy tłuszczowe o unikatowej budowie.